over Johan

Johan Vansummeren

Beschikbaar voor

Wie is Johan?

Johan Vansummeren (Lommel, 4 februari 1981) is een Belgisch voormalig wielrenner die in 2016 zijn carrière afsloot bij AG2R La Mondiale.

De profcarrière van Vansummeren, die de bijnamen Summie en De lange van Lommel kreeg, begon op 1 september 2002 toen hij als stagiair aan de slag kon bij Domo-Farm Frites, waar hij in dezelfde ploeg reed als Johan Museeuw. Na zijn periode als stagiair ging Vansummeren in 2003 rijden voor Quick-Step-Davitamon-Latexco. Voor deze ploeg won hij Luik-Bastenaken-Luik U23, de kleine versie van de bekende wielerklassieker. In dat jaar won hij ook een etappe en het eindklassement van de Ronde van Luik. Op het WK voor beloften in het Canadese Hamilton eindigde hij als tweede, achter Sergei Lagoetin.

Na nog een jaar voor Relax-Bodysol te hebben gereden, vertrok Vansummeren naar Davitamon-Lotto. Voor die ploeg reed hij in 2005 zijn eerste Ronde van Frankrijk. Hij reed dat jaar ereplaatsen in de Tour Down Under en de Ronde van Andalusië.

In het jaar daarop deed hij opnieuw mee aan de Tour, met een 112e plek als eindresultaat. Zijn beste prestaties waren een 32e stek in de etappe naar Montélimar en een 37e plek in de laatste tijdrit.

In 2007 boekte hij weer een overwinning, maar wel in ploegverband. Samen met zijn ploeggenoten Cadel Evans, Nick Gates, Christophe Brandt, Josep Jufré, Dario Cioni, Wim Van Huffel won hij etappe 1b in de Internationale Wielerweek, een ploegentijdrit over 11 kilometer.

Vansummeren boekte in september 2007 zijn eerste echte individuele profzege. Vansummeren won de laatste rit in de Ronde van Polen, een heuvelachtige etappe naar Karpacz en zette dankzij de ritzege ook het eindklassement naar zijn hand.

Sindsdien was Johan Vansummeren een helper in de ploeg van Silence-Lotto. Hij behaalde twee ereplaatsen in Parijs-Roubaix: in 2008 werd hij er achtste om een jaar later op de vijfde plaats te eindigen.

In augustus 2009 tekende Johan Vansummeren een contract bij Garmin om er in 2010 als kopman van het voorjaar te gaan koersen.

Op 10 april 2011 won vansummeren Parijs-Roubaix, de grootste overwinning uit zijn loopbaan. Direct na zijn overwinning en voor het oog van de camera vroeg hij zijn vriendin Jasmine Van Grieken ten huwelijk.

Hij trouwde op 27 oktober 2012 met ex-zwemster Jasmine Vangrieken.

Op 29 juni 2016 maakte hij bekend te stoppen met wielrennen wegens hartritmestoornissen.

ploegleider

In 2016 volgde Johan de opleiding tot ploegleider bij de UCI in Zwitserland waarin hij met glans slaagde.

mental coaching

Momenteel verdiept hij zich in mental coaching bij sporters. Johan weet, als ex-profrenner, uit eigen ervaring hoe belangrijk de mentale gemoedstoestand van een atleet is. In de mentale begeleiding wordt een allesomvattend pakket aangeboden dat het volledige ‘mentale’ spectrum van presteren omvat. Mentaal profiel, begeleiden en behandelen, trainingsprogramma en trainingsapparatuur.

sportbegeleiding

Jonge renners en amateurs kunnen bij Johan terecht voor sportbegeleiding. Tijdens een intake gesprek zullen de resultaten, voedingspatronen en trainingsgegevens geanalyseerd en besproken worden en gaan jullie samen op zoek naar de best mogelijke voorbereiding op maat.

Ride with Summie

Wil je je dierbare club, bedrijf of geliefde verrassen met een fietstocht op maat uitgestippeld en begeleid door Johan? Dat kan met het ‘Ride with Summie’ pakket! Wij bekijken samen met u wat de wensen zijn en werken dit voor u helemaal uit. Zo kunnen wij een voormiddag, dag en/of avondprogramma uitwerken met, naast het fietsen, een ontbijt, lunch of diner. Ook de praktische zaken kunnen wij voor onze rekening nemen. Alles is bespreekbaar!